Internationale KNX award 2024


Domotechnology en High End Electro zijn genomineerd voor de Internationale KNX People Choice Award 2024.


Deze, door Saota een bekroond internationaal architectenbureau uit Kaapstad ontworpen villa op een groot bebost perceel werd gerealiseerd door een samenwerking tussen High End Electro (Project engineer / Project coördinator), Domotechnology (Systeemintegratie) en Electro Segers (Installatie).

De klant stelt hoge eisen aan elegantie en comfort. Hierdoor was KNX de ideale oplossing om te gebruiken als domoticasysteem. Om te voldoen aan de hoge eisen van de architectuur, werden de Tense touch schakelaars gebruikt voor de lokale bediening. Samen met de Tense thermostaten en iPad docks.


Verlichtingssturing

Het merendeel van de verlichting wordt aangestuurd via Dali-gateways, zodat de verlichting gedimd kan worden om de juiste sfeer te creëren.

Omvangrijke AV-installatie

De uitgebreide multiroom audio met 32 zones en verschillende audio streamers zorgen ervoor dat elke bewoner naar zijn eigen favoriete muziek kan luisteren. Ongeacht waar ze zich in de woning bevinden.

De tv's in de woning worden aangestuurd door een HDMI-matrix die via glasvezel is aangesloten op de tv's voor optimale 4K-video. De tv-kamer, pyjamalounge en wellness zijn uitgerust met Meridian audio-processors. 
En natuurlijk is er een grote high-end home cinema aangestuurd door RTi en KNX. De Storm Audio high-performance surround sound processor zorgt voor het ultieme geluid. Samen met de Barco Njörd projector voor het haarscherpe beeld.

Verwarmen, koelen en verluchten

Een aangenaam klimaat in de woning wordt geregeld via een ventilatiesysteem met adiabatische bevochtiging voor het ideale binnenklimaat. 

De vloerverwarming is verdeeld in 41 zones en maakt gebruik van een geothermische warmtepomp om optimale energie-efficiëntie te verzekeren voor de verwarming/koeling van de villa en voor de verwarming van het binnenzwembad. Bovendien hebben de badkamers van de 4 suites wandverwarming om een comfortabel gevoel te bieden.
Indien de koeling met de warmtepomp niet voldoende is en er extra koeling gewenst is, zullen 13 airconditioning units deze extra koeling leveren. Om het nog gezelliger te maken, zijn de lounge, de tv-kamer en de keuken uitgerust met een open haard die uiteraard met KNX wordt aangestuurd. Bovendien is er ook een buitenhaard die op gas kan worden gebruikt.

Aan de huisdieren is eveneens gedacht. De koivijvers, die over verschillende delen van het huis verspreid zijn, hebben een eigen temperatuurregeling en de temperatuur wordt eveneens bewaakt, zodat de klant op de hoogte wordt gesteld als er iets mis loopt.  

De ventilatie voor de ondergrondse parkeerplaats wordt geregeld op basis van de VOC-sensoren.

Energie efficiëntie

Waar komt de benodigde elektriciteit voor dit alles vandaan? Om het elektriciteitsverbruik en de CO²-voetafdruk te verminderen, zijn er 136 zonnepanelen verspreid over de daken en een batterijsysteem van 60kWh. Met de data die we verzamelen van deze zonnepaneel omvormers sturen we bijvoorbeeld de 6* 22kW EV-laders in de ondergrondse parkeergarage aan. Deze worden aangestuurd via KNX, zodat het beschikbare vermogen optimaal wordt benut. 
Met de data die we verzenden en verzamelen van de EV-laders sturen we de RGBW-LED-strips aan die zich onder elke elektrische wagen bevinden. Zodat deze de laadstatus met verschillende kleuren aangeeft. Zo kan de klant direct zien welke auto aan het laden is en welke auto klaar is.

Ontspanning

In het bijgebouw bevindt zich een grote fitness/wellnessruimte. Deze ruimte omvat eveneens een groot binnenzwembad dat onder de vloer verborgen zit. Door de juiste scène te kiezen, zakt de vloer in het water, waardoor het grote zwembad met glazen wanden en RGBW-verlichting zichtbaar wordt. De diepte waarop de vloer in het water zakt wordt aangestuurd via KNX en is afhankelijk van welke scène geactiveerd werd. In de zomer zakken de glazen ramen die van de vloer tot het plafond lopen over de 2 buitenmuren in de grond. 
Het uitzicht van binnen naar buiten is prachtig en verbindt het zwembad naadloos met de grote open tuin en het terras. 
Om de luchtvochtigheid en temperatuur van de fitnessruimte en het zwembad te optimaliseren, wordt een apart ventilatiesysteem gebruikt om de optimale omstandigheden in deze ruimte te realiseren. Afhankelijk of het zwembad open of dicht is, of de grote glazen ramen open zijn of niet, wordt het systeem overgeschakeld naar verschillende modi.

Binnenzwembad: ramen verzonken in de vloer

Alle bediening binnen één app

Om alle bovengenoemde technieken en meer die in dit project worden gebruikt zichtbaar en bestuurbaar te maken werd de visualisatie van ComfortClick gebruikt. Hiermee kan de eigenaar zijn hele huis bedienen. Hij kan bvb. bekijken of alle buitendeuren elektrisch vergrendeld zijn en kan ze indien nodig ontgrendelen. Maar ook push meldingen ontvangen wanneer er alarmen zijn of zaken die moeten worden nagekeken. Deze informatie is eveneens beschikbaar op de verschillende technische pagina's van de visualisatie voor service en diagnose op afstand. 

Enkele voorbeelden:

Er zijn meerdere waterpompen in de kelders van het huis voorzien om te voorkomen dat de deze onderlopen door bijvoorbeeld een lekkage in het zwembad.  

  •  Water detecties in de kelder en liftschacht.
  • Water detectors in de overlopen van de afvoerleidingen van het dak, in het geval van een geblokkeerde afvoer wordt een alarm gegenereerd. 
  • Het zout in de waterontharders moeten worden bijgevuld. 
  • Waarschuwingsberichten van het zwembad of de koivijver. 
  • Waterniveau te hoog, te laag 
  • Watertemperatuur hoog en laag alarm 
  • PH van het water te hoog of te laag
  • Als de beweegbare bodem van het zwembad door iets wordt geblokkeerd  
  • Alarmmeldingen van het alarmsysteem 
  • Alarmmeldingen van de hoogspanningscabine
  • Onderhoud voor de ventilatie. 
  •  Foutmeldingen van de airconditioningunits 
  •  Foutmeldingen van de grote uitschuifbare ramen en schuifdeuren 

Benodigdheden

Om dit alles te realiseren Zijn er componenten gebruikt van 21 verschillende KNX fabrikanten.
En zijn er koppelingen gemaakt met andere systemen zoals DALI verlichting, DMX, RS232, Modbus TCP en Modbus RTU

Oh yes, one more thing

Er is een KNX gestuurde lift in de woning aanwezig die verborgen zit achter houten schuifdeuren. De lift wordt opgeroepen met een Tense schakelaar. Als de liftdeuren opengaan, schuiven de houten deuren open. 
De grote oprit, van de ondergrondse parkeergarage naar de begane grond en het wandelpad, is voorzien van vloerverwarming, zodat deze in de winter sneeuw- en ijsvrij zijn. Hierdoor kan de eigenaar veilig de parkeergarage uitrijden en naar de voordeur lopen. Doordat deze elektrisch worden verwarmd en er bij het opstarten een zeer grote elektrische stroom aanwezig is, schakelt de KNX de verschillende delen in via een bepaalde volgorde om overbelasting van de elektrische installatie te voorkomen.

Om deze samenvatting af te sluiten, een leuk weetje. In totaal is er meer dan 60 km aan kabel gebruikt in deze gebouwen.



Nationale media:

KNX.org

Saota



Wereldwijde media aandacht voor dit project:

USA; Luxury Houses:
https://luxury-houses.net/house-flanders-modern-house-in-wooded-landscape-by-saota/

Verenigde Arabische Emiraten; Middle East: https://www.admiddleeast.com/story/this-modernist-villa-with-mashrabiya-like-screens-has-us-dreaming-about-indoor-outdoor-living

Japan; ADF magazine: https://www.adfwebmagazine.jp/architect/flanders-house-designed-by-the-firm-of-architects-saota/

China; jintiankansha:
http://www.jintiankansha.me/t/sI9ufE0b84

Verenigd Koninkrijk; e-architect:
https://www.e-architect.com/belgium/flanders-house-north-belgium

India; India Art & Design: https://www.indiaartndesign.com/of-sculptural-screens-and-seamless-dialogue-saota/

USA; ArchDaily: https://www.archdaily.com/1016025/flanders-house-saota?utm_source=offices&utm_medium=email&utm_campaign=just-published

Thailand; Easy Branches:
https://europe.easybranches.com/belgium/6303933

India; Free Autocad Blocks: https://www.allcadblocks.com/product-of-the-week-candle-holders-dripping-with-style/

India; Rethinking the Future: https://www.re-thinkingthefuture.com/residential/10351-flanders-house-by-saota/

Duitsland; küeche + architektur: https://kuecheundarchitektur.de/architektur-heute/moderne-architektur-im-einklang-mit-der-natur-saota-projekt-in-belgien/

Mexico; Amazing Architecture: https://amazingarchitecture.com/houses/flanders-house-saota-designs-contemporary-home-in-belgium

Duitsland; We And The Colour: https://weandthecolor.com/flanders-house-a-harmonious-blend-of-architecture-and-nature/186465

USA; MoodBoardMix: https://moodboardmix.tumblr.com/post/750771324923838464/flanders-house-belgium-architecture-firm

USA; Home World Design:
https://homeworlddesign.com/flanders-house-saota/

USA; One Kindesign: https://onekindesign.com/2024/05/18/spectacular-contemporary-home-belgium-nature-views/

Macedonië; Architecture Art Design: https://www.architectureartdesigns.com/flanders-house-by-saota-in-belgium/

Verenigd Koninkrijk; Design Buy Build:
https://designbuybuild.co.uk/flanders-house/

Zuid Africa; SA Décor & Design: https://www.sadecor.co.za/interior-design-blog/designers-decorators-architects/architects-architectural-designers/saota-house-flanders/

Italië; A As Architecture:
https://aasarchitecture.com/2024/05/flanders-house-by-saota/

China; Gooood:
https://www.gooood.cn/house-flanders-by-saota.htm

USA; My House Idea:
http://www.myhouseidea.com/2024/06/04/flanders-house-saota/

China; Sina:
http://news.dichan.sina.com.cn/Designx/d21401.html

Panama; Agenda magazine:
https://agendalatam.com/casa-flandes/

Duitsland; We and the Color: https://weandthecolor.com/weekend-reads-inspiring-designers-artists-and-architecture/188085

Servië ArchiScene:
https://www.archiscene.net/firms/saota/saota-flanders-house/

Italië; Archilovers:
https://www.archilovers.com/projects/328151/flanders-house.html

USA; Home Adore: https://homeadore.com/2024/07/03/flanders-house-discover-saotas-modernist-marvel-in-belgium/

Servië; ArchiEcho: https://archiecho.com/flanders-house-discover-saotas-modernist-marvel-in-belgium

Nederland; Archello:
https://archello.com/project/flanders-house



Internationale KNX award 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x